Udsmyk din have med havelamper

25 februar 2021
Lotte Hindsberg

Har du en have, en terrasse eller en altan, kan du med fordel udsmykke den med havelamper. Havelamper har mange funktioner. De tjener til at give lys, så man kan finde vej og have nemmere ved at låse hoveddøren op i mørket. Især det sidste sted ned en god havelampe ved hoveddøren, har også den funktion at det virker afskrækkende på eventuelle tyve, der som udgangspunkt foretrækker at der er mørkt.

Havelamper kan også bruges på andre områder end til at oplyse havegange og hoveddøre. De kan bruges til at fremhæve særlig smukke steder i haven f.eks. en smuk busk eller træ. Det er også hyggeligt med havelamper på terrassen.

Når du skal udsmykke din have med havelamper

Når du skal udsmykke din have med havelamper, så er det en god ide at se din have, som hvis du skal finde lys til et af dine rum i din bolig. Det vil sige at du både skal kigge på form, men også på selve lyset. Du skal gøre dig nogenlunde de samme overvejelser omkring din udendørs belysning som du gør indendørs.

Det er vigtigt at de lamper du udsmykker din have med trækker strøm fra et udendørs stik eller de oplades f.eks. ved hjælp af solceller.

Alt afhængig af hvad du skal have oplyst er det vigtigt at du kigger på selve lyset. Spot er godt til at oplyse et specielt træ, busk eller en mur, hvorimod et diffust lys er flot på en terrasse der blot skal virke hyggeligt. Husk det ene ikke udelukker det andet.

Du kan også bruge små havelamper til at markere en afslutning eller en start. Det kan være afslutningen på din terrasse eller markere, hvor havegangen er især hvis du har flere indgange, kan det være en hjælp til nye gæster, når de kommer på besøg.